yoga bij sama

  • Alignment Yoga
  • Yin Yoga
  • Mindfulness Yoga

 

Elke vorm heeft zijn eigen methode en werkzaamheid, maar ze richten zich uiteindelijk allemaal op het leren (her)kennen van je lichaam en geest.

 

Welke vorm past nu het beste bij jou? Waar ben je naar op zoek?

Hieronder leggen we per yoga vorm uit wat het inhoudt en wat het voor je kan betekenen.

 

Alignment Yoga

Het woord zegt het eigenlijk al, alignment betekent uitlijning. 

 

In deze lessen gaan we op zoek naar onze oorspronkelijke vorm, die niet onder invloed is van onze (onbewuste) spanningen of gewoontehoudingen, maar waarbij spieren, botten en gewrichten weer op de juiste manier met elkaar samenwerken. De wervelkolom staat hierbij centraal, de belangrijkste 'verkeersader' van ons lichaam. Wanneer de wervelkolom soepel is en de beweging goed kan doorgeven gaan we ons fysiek én mentaal beter voelen. 

 

 De alignment is ook gericht op de afstemming op jezelf. Veel mensen zijn de verbinding met zichzelf kwijt. Voelen niet meer wanneer ze over hun grenzen heen gaan. Wat nu wel of niet bij ze past. Veel mensen zijn op zoek. In die zoektocht is het nuttig als je jezelf kent, zodat je weet waar en waarnaar je moet zoeken. Hiervoor is het belangrijk dat je je lichaam kunt voelen, maar ook weet hoe je met je gevoelens om kan gaan. Zowel lichamelijk als geestelijk, emotioneel en mentaal.

Yin Yoga

Yin Yoga richt zich op het inwerken op het bindweefsel.

 

Het is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Eén van de mooiste effecten van Yin Yoga is de innerlijke stilte die het kan brengen.

 

 De houdingen worden op een passieve, maar wel intense manier beoefend, omdat de houdingen lang aangehouden worden, meestal tussen de 3 - 8 minuten.

Hiermee wordt met name het bindweefsel gerekt en gestimuleerd. De gewrichten worden zo beweeglijker en actiever in het hele lichaam, maar in het bijzonder in het gebied van de knieën, enkels, heupen, heiligbeen, bekken en de hele rug. Maar ook in de schouders, handen en ellebogen is Yin Yoga heel goed inzetbaar.

 

 Yin Yoga is een aanraking in de vele facetten van ons zijn, fysiek, emotioneel en mentaal. Waardoor je je flexibeler, rustiger, sterker en meer verbonden gaat voelen.

 

Mindfulness Yoga

Mindfulness yoga is een combinatie van hatha yoga en mindfulness. 

 

In de lessen Mindfulness yoga komen deze twee mooie disciplines op een prachtige manier samen. Mindfulness yoga leert je anders omgaan met spanning, stress en piekergedachten. De lessen bestaan uit zachte yogahoudingen die op een meditatieve manier worden uitgevoerd. Dat wil zeggen dat je leert van moment tot moment te ervaren wat er gebeurt met je lichaam, je adem, je gedachten en gevoelens. Je vergroot hierdoor je lichaamsbewustzijn waardoor je gemakkelijker gaat opmerken hoe het van binnenuit met je gaat. 

 

Door regelmatig oefenen wordt het kalmer in je hoofd waardoor je gemakkelijker kunt ontspannen. Je komt thuis bij jezelf in het hier & nu. Geleidelijk wordt het stiller van binnen en ontstaat er een open houding voor wat er nu is, zonder oordeel...en die ervaring neem je steeds makkelijker mee je dagelijkse leven in.

 

 Deze lessen worden wekelijks gegeven door Jacqueline Kamp op donderdagavond.