verdiepende info Alignment Yoga

ALIGNMENT YOGA IS BEWEGEN NAAR INNERLIJKE GROEI

 

De lessen worden opgebouwd rond een thema, b.v.: de onderrug, de bovenrug, achteroverbuigen, vooroverbuigen, core-stabiliteit etc.

 

Bewegen vanuit ontspanning staat centraal, van daaruit kan er kracht en coördinatie opgebouwd worden. De adem is hierbij één van de belangrijkste hulpmiddelen.

 

 De tools die we gebruiken, een rubberen strip, een rolletje, boogje, bankje en blokken helpen ons in contact te brengen met de diepere lagen van ons lichaam, waardoor we onbewuste spanning aan het licht brengen en deze kunnen gaan oplossen.

 

 Alignment Yoga maakt verschil tussen bewegingsspieren en houdingsspieren. Die eerste liggen aan de oppervlakte en zijn gevoelig voor het vasthouden van spanning als gevolg van stress. Ze staan onder invloed van de wil, wilskracht.

 

Zet je een oefening in vanuit ontspanning en kun je gebruik maken van de dieper gelegen houdingsspieren, dan lossen de structurele lagen van lichaamsspanning één voor één op. Om bij die dieper liggende houdingsspieren te komen, bleken gewone yogaoefeningen niet toereikend. Iemand met een kromme en stijve bovenrug, neemt die stijfheid mee in de oefeningen. 

 

 Daarom gebruiken we hulpmiddelen. Een stripje om de bovenrug te ontspannen en een hoofdstandbankje om de bovenrug te mobiliseren en te versterken. En zo zijn er ook nog het boogje, het rolletje en het blok. Allemaal hulpmiddelen om de bewegingsspieren te helpen ontspannen en de houdingsspieren te versterken.

 

Alignment Yoga kan ook specifiek ingezet worden bij klachten, zowel fysiek als mentaal.

Hierover lees je meer bij Alignment Therapie Traject.