Alignment therapie

VOOR IEDEREEN DIE GEMOTIVEERD IS OM INZICHT TE KRIJGEN IN ZIJN KLACHT

EN WIL LEREN DEZE ZELFSTANDIG TE DOORBREKEN

 


HET ONTSTAAN VAN KLACHTEN


Heb jij ook klachten? Al een tijd...?

Herken jij je ook in het steeds terugkerende probleem? Dat gaat het weer een tijdje 'goed' en dan is het weer mis.

Of heb je aldoor een zeurende pijn, of een overheersende pijn?

En is het zo, dat in beide gevallen, andere therapieën alleen tijdelijk verlichting brengen?

Dan is Alignment Therapie is voor jou. Lees hieronder waarom!

Natuurlijke vrijheid en lichtheid van bewegen worden ervaren als de beweging van gewricht naar gewricht en van wervel naar wervel kan worden doorgegeven.

DOORGIFTE VAN BEWEGING


Als deze doorgifte minder vloeiend is of niet meer goed functioneert wordt de keten van bewegen doorbroken. Het lichaam compenseert het gebrek aan beweging op de ene plek met extra mobiliteit op een andere plek waardoor overbelasting kan ontstaan. De natuurlijke ‘alignment’ van het lichaam raakt hierdoor verstoord. Dit proces wordt vaak versterkt onder invloed van stress.

 

Een gebrek aan bewegingsvrijheid gaat samen met gespannen en verharde spieren – wat ten koste gaat van de zenuwaansturing naar de huid, organen en spieren – en met krachtverlies. Ook stromen de bloedsomloop en de ademhaling minder vrij. Uiteindelijk kan de overbelasting resulteren in klachten en pijn.

Uniek aan Alignment Therapie is dat er naar het geheel gekeken wordt. De klacht en de pijn is niet alleen fysiek, het is een optelsom van je aanleg, de ervaringen uit je verleden, je persoonlijkheid, bezigheden, ambities en drijfveren. En niet in de laatste plaats de manier waarop je hebt geleerd om om te gaan met spanning en stress.

VOOR WIE?


De therapievorm ontwikkeld vanuit Critical Alignment Methode van Gert van Leeuwen richt zich op:

 

  •  Puur lichamelijke klachten die uitgaan van de wervelkolom: rugpijn, nekpijn, RSI (CANS), pijn aan de schouders, hernia, bekkenklachten, maar ook aan de wervelkolom gerelateerde klachten in armen en benen, zoals uitstraling, pijn of krachtverlies. 
  • Stress gerelateerde klachten zoals ademhalingsstoornissen, vermoeidheid en burn-out. 
  • Preventie ter verbetering van de houding of 'gewoon' niet lekker in je vel zitten.

 

Alignment Therapie is geschikt voor iedereen die gemotiveerd is om inzicht te krijgen in zijn of haar klacht en deze wil leren  zelfstandig te doorbreken.

 

Hier is moed voor nodig, want het betekent dat je de confrontatie met jezelf aangaat. Fysiek, emotioneel en mentaal, met een docent die kennis van zaken heeft. Samen gaan we het onderzoek aan.

werkwijze


STAP 1: Commitment

Wanneer je begint met de therapie, ga je wel een bepaalde commitment aan om dit traject te laten slagen. Dit vraagt een investering van je. Qua tijd en qua inzet. Wil je graag starten? Dan krijg je een mail van ons met alle specificaties, kosten op een rij en de commitment die van je gevraagd wordt. 

 

STAP 2: Intake en individuele sessie.

Een intake duurt ±60 minuten. Tijdens de intake wordt een diagnose gesteld en uitgelegd wat  Alignment Therapie voor je klacht kan betekenen. We gaan ook dieper in op het ontstaan van je klachten en naar de patronen in je klacht en leven.

 

STAP 3: 9 weken therapie groepslessen.

Je leert om je klacht te onderzoeken, ernaar te kunnen kijken en er inzicht in te krijgen. De therapie wordt altijd in kleine groepen gegeven, zodat er veel aandacht en ruimte is om de oefeningen, binnen jouw persoonlijke mogelijkheden, uit te voeren. We nemen de tijd voor uitleg en het beantwoorden van vragen.  Na 9 weken maken we een plan hoe nu verder: in de 'gewone' Alignment Yoga lessen, thuis zelfstandig verder oefenen, privé lessen, etc.

 

STAP 4: eindevaluatie

Na ongeveer 8-12 weken plannen we een individueel eindgesprek, waarin we kijken hoe het nu gaat.


Tijd & data


Woensdagochtend van 10.30u - 11.45u

16 sept(start) , 23 sept, 30 sept, 7 okt, 14 okt, herfstvakantie niet, 28 okt, 4 nov, 11 nov, 18 nov (laatste)

 

 

 

prijs opbouw


Dit traject bestaat uit een intensieve en persoonlijke begeleiding gedurende 11 bijeenkomsten.

Het bedrag is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • intake en eindevaluatie (2x 1uur, individueel) 99€,
  • 9 groepslessen in kleine groepen 199€,
  • oefenhulpmiddelen: stripje 22€ en rolletje 29€  (Heb je al een stripje en/of rolletje? Meldt dit even bij Bloem, dan krijg je een kortingscode en betaal je het bedrag minus 22€ en/of 29€)

Gert van leeuwen over stresshantering


Chronische stress heeft naast ernstige effecten op de psyche, zoals depressie en burnout, ook negatieve effecten op de lichaamshoudingen en bewegingen. Dit maakt duidelijk dat hantering van stress op twee niveau’s zal moeten plaatsvinden, namelijk het psychologische en het lichamelijk niveau. Maar bijna geen enkele therapie die zich op het leren hanteren van stress richt, besteedt aan beide niveaus aandacht.

De meeste therapieën richten zich slechts op één niveau. Daarbij is het opvallend hoe weinig aandacht het lichaam krijgt. Therapieën die door de psychologie zijn ontwikkeld, zijn bijvoorbeeld vooral gericht op gedragsverandering.

De weinige therapieën die ook het lichaam erbij betrekken, leggen zich vooral toe op eenvoudige ontspanningsoefeningen, eventueel in combinatie met simpele ademhalingstechnieken. Slechts bij een klein aantal therapieën krijgen mensen met zware chronische stress stevig lichaamswerk voorgeschreven. Zwaar lichaamswerk doet de concentratie van stresshormonen in het bloed dalen, waardoor ook de geest en het lichaam tot rust kunnen komen. Maar het is nog de vraag of hierdoor een leerproces in gang wordt gezet dat mensen tenslotte ook structureel bestendig maakt tegen stress.

Critical Alignment pakt chronische stress op zowel het psychische als het lichamelijke niveau aan. Bij een juiste manier van het beoefenen van asana’s komen we oog in oog te staan met onze ambities en dus ook met stress, want die is hiermee sterk verweven. Deze bewustwording van stress is een belangrijke stap voorwaarts, want het creëert ruimte. Door passief te blijven, dus zonder te proberen in te grijpen, zorgen de ruimte en de open aandacht ervoor dat de stress langzamerhand zijn greep verliest.

Bron: Yoga, Critical Alignment (Gert van Leeuwen, 2009)